LA SECTA DE LA TRENA

Rosa Tharrats i Gabriel Ventura


En escena el 28 de maig

La secta de la trena és una acció que consisteix en la creació efímera d'una secta. Durant un dia, als Jardins de Can Parrella, els artistes crearan una escenografia mínima on practicaran un ritual iniciàtic per als visitants del festival que s'hi vulguin unir. A través d'aquest ritual, lúdic i simbòlic, els iniciats passaran a formar part de la secta de la trena. El ritual consistirà en un passeig dimensional a través d'un espai imaginari dividit en tres habitacions. Durant aquest periple psíquic els artistes ensenyaran als iniciats com habitar les tres sales imaginàries tot mostrant la correlació i l'entrellaçament entre espai imaginari i espai real. Una correlació que també es podrà veure en el pla escenogràfic. Un cop acabada la meditació, els artistes faran una trena als iniciats com a símbol de la seva unió en el pla terrenal i espiritual. L'acció es tancarà, al final de la jornada, amb una foto de família amb tots els membres de la secta.

D'acord amb alguns teòrics de la física quàntica (David Bohm, Amit Goswami) la consciència és un fenomen no-local i entrellaçat, és a dir, que totes les consciències estan unides per una mena de fil o «trena» que fa que, d'alguna manera, ens puguem entendre, sentir i comunicar «més enllà de la nostra consciència». Casualment, algunes mitologies indígenes han registrat aquesta visió «entrellaçada» del cosmos i els seus mites fan referència a la idea de «llaç» o «trena» per explicar el lligam entre tots els vivents. 

La secta de la trena és una acció que proposa la possibilitat d'habitar espacialment la consciència a través de tècniques meditatives que ens remeten a l'art de la memòria i als viatges astrals.