FESTUS 2022

Les arts escèniques a Torelló estan de celebració!

 

Els dies 27 i 28 de maig Torelló acull una nova i molt especial edició del FESTUS, festival d'arts de carrer, que enguany compleix 25 ANYS. 

Celebrem, doncs, un quart de segle d'un festival que un cop l'any habita alguns carrers de Torelló per acostar l’art i la cultura a la població, amb esperit inconformista i amb moltes ganes de sorprendre, fer pensar i cultivar l’esperit crític.

En d'edició d'aquest any es comptarà amb una vintena de propostes de circ, dansa, teatre, música i arts visuals, amb un clar esperit contemporani i amb capacitat de reflexió sobre el món que estem habitant. Propostes que tracten temes d’actualitat, com: el paper de la justícia –MDR - Mort de Riure de Los Galindos–; la ficció –Echoes de Cia. Moveo–; o les relacions interpersonals –Gregaris de Soon Circus Company o AMOR de la companyia francesa Bilbobasso-. En aquesta edició també disposarem de forces propostes arribades del país basc. En són exemple d’això la pallassa incombustible Maite Guevara, el grup de punk-rock Vulk o el projecte Doppelgänger, que representaran tres peces del conjunt creat per la companyia Lŏkke | Olatz de Andrés

Per altra banda, els jardins Vicenç Pujol seran l’epicentre musical on podrem gaudir del talent local de Dan Peralbo i el Comboi i Germà Aire. També tindrem altres bandes vingudes de diversos punts de l’estat, com són Lisasinson i els bascos Vulk, o de nivell internacional amb la proposta inclassificable de Zouj. La programació musical també aposta amb treballs que es despleguen per una posada en escena diferent i que ens acosten els sons de la música medieval cap al present. Prova d’això, n’és el projecte Acte de Fe de Grandia / Juvanteny / Martorell / Vilajuana, una performance que combina la música, la intel·ligència artificial, la tecnologia i la il·lustració. 

Els jardins Vicenç Pujol seran de nou, també, l'escenari d'el vermut de Festus, el dissabte al matí on, a més de veure una de les performance de Doppelgänger, també comptarem amb l’electrònica líquida de Bofirax

El concepte “habitar” estarà molt present en l'edició d'enguany. Aquest concepte engloba les propostes d’arts visuals, però, també hi trobem treballs com [The Frame] de Eléctrico 28, amb una mirada sobre l’espai públic o Ells i Jo… de la Companyia Jordi Font, que explora de forma semi-autobiogràfica i a través del teatre d’objectes, els vincles inter-familiars.  

Sota el concepte “habitar” també gira l’encàrrec que des de Festus hem fet a l’alumnat del batxillerat artístic de l’institut Cirvianum. El resultat són un conjunt de peces que aporten una perspectiva jove, surgida de les inquietuds de futurs artistes que desitgem que en un futur puguin ser part de Festus.